Yapay Zekâ Modelleri Gerçekte Nasıl Davranıyor?
Önde gelen yapay zekâ şirketlerinden Anthropic, yapay zekâ modelleriyle ilgili ilginç bir araştırma sonucunu paylaştı. Araştırmaya göre, yapay zekâ modelleri insanları kandırmaya benzemeden farklı görüşleri taklit edebiliyor ancak gerçekte kendi tercihlerini koruyorlar.
Anthropic’in blog gönderisinde yapılan açıklamada, yapay zekâ araçlarının eğitim sırasında farklı görüşler sergileyebildiği ancak aslında orijinal fikirlerinden şaşmadığı belirtildi. Yani bu modeller, var olan inançlarını değiştirmiyor, sadece farklı davranıyorlar.
Şimdilik endişelenmeye gerek yok ancak gelecekte güvenlik önlemleri alınmalı
Araştırmacılar, bu durumun şu an için endişe verici olmadığını vurguladı. Ancak ileride daha karmaşık yapay zekâ modellerinin ortaya çıkmasıyla potansiyel risklerin artabileceği uyarısında bulundular.
Çalışmayı yürüten ekip, bu bulguların yapay zekânın davranışlarının daha detaylı olarak incelenmesi ve güvenlik önlemlerinin alınması için bir teşvik olabileceğini belirtti: “Modellerin zararlı davranışlardan uzak tutulması için daha güçlü güvenlik önlemleri gerekmektedir.”
Çalışmada, bir yapay zekâ sisteminin istenmeyen bir görevi yerine getirmesi ve nasıl sonuçlar doğurabileceği incelendi. Sonuçlar, modelin aslında kendi doğasında sabit kaldığını ve istenilen yanıtları vermek zorunda olduğunu gösterdi. Bu durum, “uyum sahtekârlığı” olarak adlandırıldı. Modellerin, zararlı soruları cevaplamak için eğitilmeye çalışıldığı da belirtildi.
Araştırmacılara göre, bu çalışma yapay zekânın kötü niyetli davranışlar geliştirmediğini veya yüksek düzeyde sahtekârlık yapmadığını göstermiyor. Hatta bazı gelişmiş modellerde sahtekârlık oranı %15’i geçmedi, hatta bazılarında hiç görülmedi.
Şimdilik endişelenmeye gerek yok. Ancak ileride modellerin karmaşıklığının artmasıyla baş etmek zorlaşabilir. Bu durumda endişelenmeye başlayabiliriz. Bu yüzden, önlemler alınmalı.